The smell of the bean is very aromatic and unique.
The beans are then roasted with other ingredient, butter, salt and such. The process enhances the smell.
Afterwards the roasted beans are grounded to coarse powder.
Take the said powder, stir the powder into boiling hot water and you get a black liquid. Add white sugar brown sugar or no sugar. Sip the liquid slowly, let it linger in the mouth, once its flow into the system, it gives me happiness...
Banyak ringgit malaysia yang telah saya laburkan untuk saya dapatkan kegembiraan ini.
Outletnya pelbagai. Pilih sahaja, local atau international.
Kedai bintang lambang duyung hijau
Kedai biji kopi
Kemaman Hai Peng
Kopi Kluang
Bandar Lama Kopitiam
Pak Li Kopitiam
Dan macam macam lagilah, termasuklah kopi kapal api yang buat orang terbang ke bulan.
Coffee? Happiness?
Kerja banyak, boss macam c****a,customer cam haram, kepala serabut so ubatnye?
Bawak kereta laju laju, pergi ke beli majalah sampah dan terus pergi ke kedai bintang lambang duyung hijau dan order mocha latte ice cube besar takde whipped cream, dan duduk di kerusi empuk dan dengar i-pod. Lepas 20 minit, lega kepala.
Jalan jauh jauh ke utara pantai timur, perut penuh dengan sata dan kerepok leko. Bila lepas kerteh mata dah ngantuk kekenyangan dalam kereta. Ubatnya? Pergi Hai Peng minta kopi o tak pun ice blended kopi dia tambah ngan roti bakar. Terbuka biji mata semula.
Lepak rumah ibu kedua sambil tonton astro, cousin buat air. Air apa? Kopi.Kopi Kluang kalau ada stock. Kalau takde kapal api. Takpun bila keluarga berkumpul, makan tak ingat dunia, bila dah kenyang dan nak mula sessi mengumpat, suruh bibik/PIC di dapur buat air panas. So keluarlah kopi. Jadi kopi time, family time...
Teringat scene dalam filem nujum pak belalang. Belalang buat kopi daripada arang dan habuk sagat bontot kuali.Kalau macam tu, kopi ke?
No comments:
Post a Comment